• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
  • Utforsk Sametinget i Minecraft
  • Undervisningsverkstedet
  • UiA

Studentaktiv læring i lærerutdanningene

  • Om STALU
  • Aktuelt
  • Blogg
  • Kontakt oss

Fra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

25. oktober 2022 - Ingvild Bergan Skriv en kommentar

Denne høsten tilbragte en tiende klasse fra en ungdomsskole i Kristiansand en dag på Undervisningsverkstedet sammen med 3GLU studenter i engelsk.

Temaet for dagen var demokrati og medborgerskap, som i engelskfaget naturlig kobles til menneskerettighetsbevegelsen og Black Lives Matter-bevegelsen.

Studentene jobbet i grupper og forberedte fire økter som skulle stimulere skriftlig og muntlig utrykk i engelsk samt kreativitet, samarbeid og læring.

3GLU studenter øvde på å bruke elevaktive læringsformer til å undervise om borgerrettighetsbevegelsen i forbindelse med det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap.

Praksisnært undervisning på campus

Grunnskolelærerutdanning er uten tvil en profesjonsrettet og praksisnær utdanning, men det er ikke lett å balansere behov for fagkunnskap med behov for å øve på virkelighetsnære praksissituasjoner i tiden med undervisning på campus. Våre studenter har hvert semester mange dager med fag på campus, samt flere uker med praksis på skoler, men de utrykker at det ofte mangler en kobling mellom det som skjer på campus og det de opplever i praksis.

Fagundervisning på campus inneholder riktig nok mange eksempler fra undervisningspraksis. Studentene øver for eksempel på å planlegge læringsøkter og reflekterer over oppgavetyper og verktøy som kan egne seg til å undervise i fagene de tar, men de får bare et par uker hvert semester til å teste disse planene med virkelige elever.

I STALU prosjektet fokuserer vi på å øke og forbedre studentaktiv læring som er profesjonsrettet og praksisnær, også på campus. Takket være samarbeidet vi har med praksisskolene i regionen kan vi invitere en tiendeklasse denne dagen til å oppleve noe av det studentene forberedte. Elevene tilbringer da en hel dag med engelsk i Undervisningsverkstedet med varierte aktiviteter knyttet til et tema de jobber med ellers på skolen, og studentene får teste sine ideer og nye verktøy i en virkelighetsnær situasjon.

En dag med «prøveundervisning» er ikke bare en mulighet til å teste nye arbeidsmåter og verktøy, men også øve på klasseledelse og generelle undervisningsferdigheter. Noe av det som vanskelig kan læres uten at man prøver seg frem er å gi gode instruksjoner, spesielt med tanke på ukjente verktøy.

Modellering ved hjelp av I have a dream før en skriveøkt.

Flere studentgrupper opplevde at instruksjonene de ga ikke var klare nok, og det var lett å glemme viktige detaljer når man står foran en klasse. Slike opplevelser er viktige bidrag i læringsprosessen og gir muligheter til refleksjon og videreutvikling av lærerrollen.

Multimodale tekster i undervisning

Den nye læreplanen setter høye mål for elever som skal kunne orientere seg i et samfunn som er full av multimodale tekster som ikke alltid lar seg tolke lett.

Et av målene for dagen var derfor å kunne gjenkjenne, tolke og skape visuelle og multimodale virkemidler som kommuniserer budskap knyttet til kamp for menneskerettigheter. Elevene fikk øve seg på å lete etter informasjon, gjennomføre et intervju, skrive taler, samt lage protestplakater for et Black Lives Matter tog.

I en verden full av villedende og manipulert informasjon er det viktig å lære seg hvordan multimodale kommunikasjonsvirkemidler fungerer, hvordan de kan tolkes og mistolkes. Det er også viktig å kjenne til og kunne koble dagens samfunnsutfordringer til historien vi har bak oss for å ikke gjenta de samme feilene.

Martin Luther Kings tale I have a dream ble brukt som modell til å stimulere til utrykk for egne bekymringer og kampsaker. Elevene ble ledet gjennom en utforskende aktivitet med fokus på visuelle virkemidler brukt i historiske protesttog, før de kunne skape sine egne plakater og diskutere virkemidlene som ble brukt og deres budskap.

Plakater for en Black Lives Matter protest.

Utforskende læring og mestringsfølelsen

En av fordelene ved å legge til rette for mer undervisningstrening på campus, er at studentene får øve seg på situasjoner som kan oppstå i praksis innen trygge rammer og med mange hjelpende hånd til stede. Når man jobber med en helt ukjent klasse, må man ofte justere opplegget på sparket.

Studentene får teste forskjellige verktøy og vurdere hva som gir godt læringsutbytte og hva som fungerer ikke så bra i praksis selv om ideen var god.

I år har flere studentgrupper brukt utforskende læring i sine opplegg, noe som kan ofte oppleves som risikabelt i et klasserom, siden man mister mye av kontrollen over prosessen og resultatet. Det er da spesielt viktig med god modellering og veiledning på veien, slikt at alle elever kan oppleve mestringsfølelse selv om de ikke har prøvd noe tidligere.

Dette fikk studentene blant annet øvd på i forbindelse med at elevene skulle lage podcast. Et tilleggsgode er at podcastene kan senere brukes av klasselæreren til å gi tilbakemelding på muntlig fremføring.

Podcast-innspilling i Undervisningsverkstedet.

Blogginnlegget er skrevet av førsteamanuensis Lenka Garshol ved Institutt for fremmedspråk og oversetting ved UiA.

Filed Under: Blogg, Engelsk

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

prosjektet i media

  • Å fjerne skjermen fra skolen er ikke løsningen (kronikk, Fædrelandsvennen 16.09.23)
  • Bruker Minecraft og VR i lærerutdanningene (utdanningogjobb.no, 10.03.23)
  • Elever belønnes for å fjerne Fosen-vindmøller i Minecraft (VG, 02.03.23)
  • Her kan du rive Fosen-vindmøllene (forskning.no, 02.02.23)
  • Vi trenger mer kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteter (kronikk, Fædrelandsvennen, 24.10.22 og delt i Ruijan Kaiku, 25.10.23)
  • Venneslaelever på synagogebesøk – fra klasserommet (Vårt land, 17.02.22)
  • UiA har laget Sametinget i Minecraft (Khrono, 05.02.21)
  • Distriktsnyheter Sørlandet (NRK, 05.02.21)
  • Lærer om samefolket i Minecraft (NRK Supernytt, 05.02.21)
  • Oainne Sámedikki Minecraftas (NRK Sápmi, 05.02.21)
  • Lærer kultur via dataspillet Minecraft (Fædrelandsvennen, 05.02.21)
  • UiA har laget ny variant av populært dataspill (Agderposten, 04.02.21)

Blogginnlegg

Studietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Mitt navn er Katrine Sirnes Nesheim, og jeg går siste året på grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn ved UiA. Denne våren skriver jeg … Les mer omStudietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Hvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Denne våren har vi ved Institutt for informasjonssystemer (IIS) et FoU-samarbeid med ILUKS-prosjektet ved Universitetet i Bergen (UiB). Målet med … Les mer omHvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Fra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Denne høsten tilbragte en tiende klasse fra en ungdomsskole i Kristiansand en dag på Undervisningsverkstedet sammen med 3GLU studenter i engelsk. … Les mer omFra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Brettspill i KRLE-undervisninga

10. oktober prøvde KRLE-studenter på GLU ut brettspillet Kongen av Norge, et kontrafaktisk historie-strategispill om kristninga og samlinga av … Les mer omBrettspill i KRLE-undervisninga

Hva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

De siste par årene har det blitt diskutert om dagens tradisjonelle vurderingsform er for utdatert og uetisk ovenfor studentene, og alternative … Les mer omHva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

Erfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

De siste to årene har digital undervisning delvis dominert studentenes hverdag. Universitetet i Agder har i stor grad benyttet seg av Zoom som digital … Les mer omErfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

Digitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

I etter- og videreutdanningsemnet “Fremtidens profesjonsfaglige digitale kompetanse for lærere” (IS 912+913, EVU) har lærere navigert seg gjennom … Les mer omDigitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

Utdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

“The having of wonderful ideas, which I am suggesting is the essence of intellectual development, would depend (…) to an overwhelming extent on the … Les mer omUtdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

The earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

3. års studenter på grunnskolelærerutdanningene forberedte og gjennomførte en engelsk dag for en tiende klasse med tema Earth under pressure på … Les mer omThe earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

Klasserommet på nett

Nettbaserte utdanningsløp er blitt mer og mer vanlig. Teknologien ligger til rette for å samle studenter fra flere steder i landet og gjennomføre … Les mer omKlasserommet på nett

Det pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

I begynnelsen av juni arrangerte Italia for andre gang en stor internasjonal konferanse om utdanningsforskning med temaet Reinventing education. Over … Les mer omDet pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

Hvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

Hvordan kan lærerstudenter øve på undervisningssituasjoner i løpet av semesteret, og ikke bare i praksisperiodene sine? Og hvordan utvikle digitale … Les mer omHvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

PODKAST

Undervisningsverkstedet; i klasserommet · Undervisningsverkstedet; i klasserommet

Footer

Copyright © 2023 · Universitetet i Agder