• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
  • Utforsk Sametinget i Minecraft
  • Undervisningsverkstedet
  • UiA

Studentaktiv læring i lærerutdanningene

  • Om STALU
  • Aktuelt
  • Blogg
  • Kontakt oss

Å bli inspirert av andre fag: programmering

12. mars 2021 - Line Reichelt Føreland Skriv en kommentar

I de nye læreplanene er tverrfaglighet sentralt, og det er derfor viktig at vi som jobber på lærerutdanningene lærer av hverandre på tvers av fag. Selv underviser jeg i norsk, og for å utvide mitt faglige repertoar skal jeg besøke delprosjektene i STALU med jevnlige mellomrom. Jeg gleder meg!

Førstemann ut var delprosjektet informasjonssystemer. Studentene på emnet Digitalisering i skolen og lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse skulle ha besøk av Vitensenteret for å lære om programmering og Super:bit.

Programmering og algoritmisk tenking har kommet tydelig inn i de nye læreplanene, særlig i matematikk og naturfag, men også i musikk og kunst og håndverk. Jeg mener det bør brukes i flere fag, da det er utrolig mange muligheter for å lage tverrfaglige prosjekter. Selv har jeg brukt programmering med lærerstudenter som studerer norsk. Vil du høre mer om det, kan du høre på denne podkastepisoden fra Undervisningsverkstedet.

Undervisningen med Vitensenteret begynte med en oppvarmingsøvelse, der vi i par skulle telle til tre. Vi telte annenhver gang, og etter hvert byttet vi ut tall med klapp, tramp og knips. Det var en god øvelse for å lære om rytmeforståelse, løkker og variabler. Jeg anbefaler å teste det selv med en partner.

Etter hvert programmerte vi og lekte oss med microbit og bitbot. Bitbot ser ut som et slags kjøretøy, og vi skulle få den til å kjøre en meter og en løype med bitboten. Det ble mye prøving og fikling, og rommet var fylt av både jubelrop og diskusjoner om hva som måtte endres for å få det til. Man skulle tro at jeg hadde lært hva en meter var etter alle smittevernstiltak, men der har jeg visst et stort forbedringspotensial. Det fine var at det ikke var så farlig å prøve og feile, og denne fiklinga var gøy i seg selv. Og jeg fikk til både meteren og løypa til slutt, i hvert fall om jeg la til en viss feilmargin.

Studenter og lærere diskuterte også hvordan man kan bruke Super:bit i tverrfaglige opplegg . Hva om man lager skisser på forhånd i norsk for å planlegge arbeidet, eller programmerer bitboten til å følge en tidslinje i historie, samfunnsfag eller KRLE?

Det er mange gode muligheter til tverrfaglig samarbeid om man er litt kreativ. For å se alle disse mulighetene er det viktig at man møtes på tvers av fag. Jeg kan virkelig anbefale å ta turen innom undervisningen til dine kollegaer, og gjerne noen som underviser i noe helt annet enn deg!

Du kan lese mer om alle øvelsene vi gjorde på Vitensenterets hjemmeside. Her er lenker til telleoppgave og programmeringsoppgaver.

Blogginnlegget er skrevet av Line Reichelt Føreland, universitetslektor ved institutt for nordisk og mediefag ved UiA. Hun leder ett av seks delprosjekter i STALU-prosjektet.

Filed Under: Blogg, Informasjonssystemer, Norsk

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

prosjektet i media

  • Å fjerne skjermen fra skolen er ikke løsningen (kronikk, Fædrelandsvennen 16.09.23)
  • Bruker Minecraft og VR i lærerutdanningene (utdanningogjobb.no, 10.03.23)
  • Elever belønnes for å fjerne Fosen-vindmøller i Minecraft (VG, 02.03.23)
  • Her kan du rive Fosen-vindmøllene (forskning.no, 02.02.23)
  • Vi trenger mer kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteter (kronikk, Fædrelandsvennen, 24.10.22 og delt i Ruijan Kaiku, 25.10.23)
  • Venneslaelever på synagogebesøk – fra klasserommet (Vårt land, 17.02.22)
  • UiA har laget Sametinget i Minecraft (Khrono, 05.02.21)
  • Distriktsnyheter Sørlandet (NRK, 05.02.21)
  • Lærer om samefolket i Minecraft (NRK Supernytt, 05.02.21)
  • Oainne Sámedikki Minecraftas (NRK Sápmi, 05.02.21)
  • Lærer kultur via dataspillet Minecraft (Fædrelandsvennen, 05.02.21)
  • UiA har laget ny variant av populært dataspill (Agderposten, 04.02.21)

Blogginnlegg

Studietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Mitt navn er Katrine Sirnes Nesheim, og jeg går siste året på grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn ved UiA. Denne våren skriver jeg … Les mer omStudietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Hvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Denne våren har vi ved Institutt for informasjonssystemer (IIS) et FoU-samarbeid med ILUKS-prosjektet ved Universitetet i Bergen (UiB). Målet med … Les mer omHvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Fra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Denne høsten tilbragte en tiende klasse fra en ungdomsskole i Kristiansand en dag på Undervisningsverkstedet sammen med 3GLU studenter i engelsk. … Les mer omFra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Brettspill i KRLE-undervisninga

10. oktober prøvde KRLE-studenter på GLU ut brettspillet Kongen av Norge, et kontrafaktisk historie-strategispill om kristninga og samlinga av … Les mer omBrettspill i KRLE-undervisninga

Hva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

De siste par årene har det blitt diskutert om dagens tradisjonelle vurderingsform er for utdatert og uetisk ovenfor studentene, og alternative … Les mer omHva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

Erfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

De siste to årene har digital undervisning delvis dominert studentenes hverdag. Universitetet i Agder har i stor grad benyttet seg av Zoom som digital … Les mer omErfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

Digitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

I etter- og videreutdanningsemnet “Fremtidens profesjonsfaglige digitale kompetanse for lærere” (IS 912+913, EVU) har lærere navigert seg gjennom … Les mer omDigitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

Utdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

“The having of wonderful ideas, which I am suggesting is the essence of intellectual development, would depend (…) to an overwhelming extent on the … Les mer omUtdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

The earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

3. års studenter på grunnskolelærerutdanningene forberedte og gjennomførte en engelsk dag for en tiende klasse med tema Earth under pressure på … Les mer omThe earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

Klasserommet på nett

Nettbaserte utdanningsløp er blitt mer og mer vanlig. Teknologien ligger til rette for å samle studenter fra flere steder i landet og gjennomføre … Les mer omKlasserommet på nett

Det pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

I begynnelsen av juni arrangerte Italia for andre gang en stor internasjonal konferanse om utdanningsforskning med temaet Reinventing education. Over … Les mer omDet pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

Hvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

Hvordan kan lærerstudenter øve på undervisningssituasjoner i løpet av semesteret, og ikke bare i praksisperiodene sine? Og hvordan utvikle digitale … Les mer omHvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

PODKAST

Undervisningsverkstedet; i klasserommet · Undervisningsverkstedet; i klasserommet

Footer

Copyright © 2023 · Universitetet i Agder