• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
  • Utforsk Sametinget i Minecraft
  • Undervisningsverkstedet
  • UiA

Studentaktiv læring i lærerutdanningene

  • Om STALU
  • Aktuelt
  • Blogg
  • Kontakt oss

Fagdag om samisk språk og kultur

8. desember 2021 - Ingvild Bergan Skriv en kommentar

I november besøkte 150 elever fra Tangen videregående skole Undervisningsverkstedet ved UiA. Der fikk de utforske Sametinget i Minecraft og økt kunnskapen sin om samisk språk og kultur.  

Truls Pettersen og Anne Marie Bergli (Foto: Katrine Sirnes Nesheim

– Det er gøyere å utforske Sametinget i Minecraft enn i en bok, sier Truls Pettersen.

– Dessuten er det mye enklere enn å dra dit, legger han til.  

Sammen med medeleven Anne Marie Bergli er Pettersen på vei inn i plenumssalen på Sametinget hvor de finner det karakteristiske kunstverket Luottat – Spor, av kunstneren Hilde Skancke Pedersen.

– Pikselbildet av Elsa Laula Renberg var også veldig kult laget. Der kom vi inn på en nettside hvor vi lærte mer om henne, forteller Bergli.

Elsa Laula Renberg (1877-1931) var en foregangskvinne for samers og kvinners politiske rettigheter. Hun var en pioner i arbeidet med å stifte samiske organisasjoner.  I 1917 stod Renberg i spissen for det første samiske landsmøtet som forente samer fra Norge og Sverige, Nord-Sápmi og Sør-Sápmi. Dette møtets åpningsdato, 6. februar, feires i dag som Samefolkets dag.  

Pettersen og Bergli er elever ved Tangen videregående skole i Kristiansand. I dag har de fagdag i norsk om samisk språk og kultur, og besøker UiA for å få større kunnskap og forståelse for den samiske kulturen og konsekvensene av fornorskingspolitikken.

– Vi valgte å legge deler av fagdagen til UiA fordi de jobber med å utvikle en samisk verden i Minecraft, sier Frode Lindblom.

Lindblom er lærer ved Tangen, og sammen med sin kollega Jan Ole Mikalsen ønsket han å bli inspirert av en annerledes form for undervisning og en mer elevaktiv måte å lære om samisk på.   

Jan Ole Mikalsen (t.v.) og Frode Lindblom er lærere ved Tangen videregående skole

Med fagfornyelsen har det samiske fått en tydeligere plass i læreplanverket.

– Urfolksproblematikk er viktig, uansett om det gjelder indianere, inuitter eller samer, sier Mikalsen.

– Med endringene i fagfornyelsen får vi mulighet til å fordype oss mer, for eksempel gjennom tverrfaglig samarbeid, og med det gå bort fra en litt overfladisk undervisning om dette temaet. Det vil gi en større sjanse for at elevene kvitter seg med samiske stereotypier, fortsetter han.

Lindblom legger til at det er en utfordring ved at vi bor så langt sør i landet og forteller at det gjør det vanskeligere å hente inn personer med samisk tilknytning og få et innenfra-perspektiv.

Elev fra Tangen vgs på vei inn i biblioteket på Sametinget i Minecraft (Foto: Katrine Sirnes Nesheim)

Line Reichelt Føreland ved Institutt for nordisk og mediefag var vert og fagansvarlig for besøket til Tangen-elevene sammen med Eirik Hodne. Føreland leder ett av seks delprosjekter i STALU-prosjektet. Hodne er grunnskolelærer ved Karuss skole i Kristiansand og jobber i delt stilling på UiA i tilknytning til prosjektet.

Line Reichelt Føreland
Eirik Hodne

Filed Under: Aktuelt, Norsk

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

prosjektet i media

  • Å fjerne skjermen fra skolen er ikke løsningen (kronikk, Fædrelandsvennen 16.09.23)
  • Bruker Minecraft og VR i lærerutdanningene (utdanningogjobb.no, 10.03.23)
  • Elever belønnes for å fjerne Fosen-vindmøller i Minecraft (VG, 02.03.23)
  • Her kan du rive Fosen-vindmøllene (forskning.no, 02.02.23)
  • Vi trenger mer kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteter (kronikk, Fædrelandsvennen, 24.10.22 og delt i Ruijan Kaiku, 25.10.23)
  • Venneslaelever på synagogebesøk – fra klasserommet (Vårt land, 17.02.22)
  • UiA har laget Sametinget i Minecraft (Khrono, 05.02.21)
  • Distriktsnyheter Sørlandet (NRK, 05.02.21)
  • Lærer om samefolket i Minecraft (NRK Supernytt, 05.02.21)
  • Oainne Sámedikki Minecraftas (NRK Sápmi, 05.02.21)
  • Lærer kultur via dataspillet Minecraft (Fædrelandsvennen, 05.02.21)
  • UiA har laget ny variant av populært dataspill (Agderposten, 04.02.21)

Blogginnlegg

Studietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Mitt navn er Katrine Sirnes Nesheim, og jeg går siste året på grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn ved UiA. Denne våren skriver jeg … Les mer omStudietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Hvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Denne våren har vi ved Institutt for informasjonssystemer (IIS) et FoU-samarbeid med ILUKS-prosjektet ved Universitetet i Bergen (UiB). Målet med … Les mer omHvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Fra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Denne høsten tilbragte en tiende klasse fra en ungdomsskole i Kristiansand en dag på Undervisningsverkstedet sammen med 3GLU studenter i engelsk. … Les mer omFra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Brettspill i KRLE-undervisninga

10. oktober prøvde KRLE-studenter på GLU ut brettspillet Kongen av Norge, et kontrafaktisk historie-strategispill om kristninga og samlinga av … Les mer omBrettspill i KRLE-undervisninga

Hva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

De siste par årene har det blitt diskutert om dagens tradisjonelle vurderingsform er for utdatert og uetisk ovenfor studentene, og alternative … Les mer omHva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

Erfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

De siste to årene har digital undervisning delvis dominert studentenes hverdag. Universitetet i Agder har i stor grad benyttet seg av Zoom som digital … Les mer omErfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

Digitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

I etter- og videreutdanningsemnet “Fremtidens profesjonsfaglige digitale kompetanse for lærere” (IS 912+913, EVU) har lærere navigert seg gjennom … Les mer omDigitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

Utdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

“The having of wonderful ideas, which I am suggesting is the essence of intellectual development, would depend (…) to an overwhelming extent on the … Les mer omUtdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

The earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

3. års studenter på grunnskolelærerutdanningene forberedte og gjennomførte en engelsk dag for en tiende klasse med tema Earth under pressure på … Les mer omThe earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

Klasserommet på nett

Nettbaserte utdanningsløp er blitt mer og mer vanlig. Teknologien ligger til rette for å samle studenter fra flere steder i landet og gjennomføre … Les mer omKlasserommet på nett

Det pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

I begynnelsen av juni arrangerte Italia for andre gang en stor internasjonal konferanse om utdanningsforskning med temaet Reinventing education. Over … Les mer omDet pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

Hvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

Hvordan kan lærerstudenter øve på undervisningssituasjoner i løpet av semesteret, og ikke bare i praksisperiodene sine? Og hvordan utvikle digitale … Les mer omHvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

PODKAST

Undervisningsverkstedet; i klasserommet · Undervisningsverkstedet; i klasserommet

Footer

Copyright © 2023 · Universitetet i Agder