• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
  • Utforsk Sametinget i Minecraft
  • Undervisningsverkstedet
  • UiA

Studentaktiv læring i lærerutdanningene

  • Om STALU
  • Aktuelt
  • Blogg
  • Kontakt oss

Studietur til Finnmark for lærerstudenter  

27. oktober 2022 - Ingvild Bergan 2 kommentarer

Denne høsten har studentene som tar norsk i sitt tredje studieår på Grunnskolelærerutdanning 5-10 ved UiA vært på studietur til Finnmark for å oppleve den samiske og kvenske kulturen på nært hold. 

Studentene fra 3 GLU foran Porsangerfjorden Lodge (Foto: privat)

Dette semesteret er vi en studentgruppe på 3 GLU som tar fordypningsemne i norsk (NO-159-1). I emnet blir det presisert av læringsutbyttebeskrivelsene at studentene skal “ha breiare kunnskap om samisk språk, litteratur og kultur, nasjonale minoritetsspråk og nabospråk”.

I læreplanen i norsk for grunnskolen er ett av kompetansemålene etter 7. trinn at elevene skal “lese samiske tekster på norsk og samtale om verdiene som kommer til uttrykk, og hvordan stedsnavn og personnavn som inneholder de samiske bokstavene, uttales” (Kunnskapsdepartementet, 2019).

Det blir også trukket fram samisk litteratur i kompetansemål etter 10.trinn, og samisk kultur blir tydelig trukket fram i overordnet del av læreplanen.

Samisk må med andre ord ha en sentral del i studentenes lærerutdanning.

En studietur som denne er derfor viktig for oss og vårt framtidig arbeid som lærer.

Guidet tur ved Helleristningene i Alta (Foto: Therese Westheim, 2022)  
Omvisning på Samisk høgskole (Foto: Therese Westheim, 2022)  

De to første dagene

Studentgruppa dro nordover fra Kristiansand søndag 18.september sammen med universitetslektor Line Reichelt Føreland og førstelektor Tom Flaten.

Først besøkte vi Alta hvor vi fikk vi en guidet tur på Alta Museum for å se på helleristningene.

Deretter dro vi to timer i buss til Kautokeino. Her besøkte vi den Samiske høgskolen, Sámi allaskuvla. Der fikk vi en guidet tur, og snakket med årets samiske veivisere.

Studentene fikk mulighet til å stille de samiske veiviserne spørsmål, for eksempel om «Hva det vil si for deg å være same?»

Et av svarene vi fikk var:

For meg å være same vil si at jeg får utøve min kultur og snakke mitt språk, eatnigella, uten å bli diskriminert eller hata på.

(Samisk veiviser).

Dette ga virkelig inntrykk hos flere av studentene. Noen av oss sto med tårer i øynene.

Møtet med de samiske veiviserne åpnet øynene våre opp for at samenes vonde historie sitter igjen den dag i dag.

Dagens siste tur gikk til Karasjok, hvor vi besøkte Sametinget, Sámediggi.

Dag tre

Første stopp for tirsdagen var Karasjok skole, Kárášjoga skuvla. Her observerte vi lærernes læringsstrategier, og så hvordan skolehverdagen var på en skole som følger den samiske læreplanen.

Det ga virkelig inntrykk på meg at barn i førsteklasse ikke kunne snakke norsk, bare samisk. Det var som å nesten være i et annet land.

(Student, 3 GLU).
Besøk på Karasjok skole (Foto: Matilde F. Størseth, 2022) 

Neste stopp for dagen var De Samiske Samlinger, RiddoDuoatterMuseat. På museet fikk vi en guidet tur, hvor vi blant annet fikk se sjaman Anders Poulsens runebomme (samisk tromme) fra slutten av 1600-tallet.

Vi avsluttet dagen med å kjøre til Børselv, en bygd med 250 innbyggere. Der sjekket vi inn på Porsangerfjorden Lodge, en tidligere internatskole. 

Dag fire

Onsdag startet på Kvensk institutt, Kainun institutti i Børselv, hvor vi fikk en presentasjon av hvem kvenene er, det kvenske språk, og deres kultur og historie. Etter presentasjonen gikk vi rundt i utstillingen, som gav oss innblikk i den kvenske kulturen.

Velkommen til Kvensk institutt  (Foto: Matilde F. Størseth, 2022) 

Jeg hadde hørt om kvener før, men visste ikke helt hva dem var. Det åpnet øynene mine for at dette også er en minoritet som er viktig å snakke om.

(Student 3 GLU)

Etter besøket på Kvensk institutt gikk vi videre til Børselv skole. Børselv skole har kvensk, samisk og norsk som andrespråk, og vi fikk være med på undervisning i alle disse fagene.

Det ga et spesielt inntrykk når en av lærerne forteller at hun gikk på denne skolen da det var internatskole. Hun forlot sin familie som 7-åring, flyttet til denne bygda og måtte slutte å snakke samisk.

Den dag i dag sier hun at hun er på språklig nivå som en 7-åring i samisk.

Samekofter i Tornedalshuset (Foto: Matilde F. Størseth, 2022)

Jeg satt med tårer i øynene og fikk virkelig kjenne på kroppen hvilke konsekvenser fornorskningspolitikken har hatt på menneskene som ble rammet.

(Student, 3 GLU)

En lærerik- og minnerik opplevelse

Denne studieturen har satt preg på oss lærerstudenter. Vi har fått opplevd den samiske og kvenske kulturen på nært hold.

I pedagogikk lærer vi om John Dewey sin teori om «Learning by doing». Denne teorien ligger nært hjertet til samiske skoler, og det er på denne måten også vi har fått en god forståelse for det samiske og kvenske.

Vi hadde kunnet lest oss opp og fått kunnskap om det samiske og kvenske, men vi ville aldri fått den samme forståelse for det, slik som vi fikk på denne turen.

(Student, 3 GLU). 

Innlegget er skrevet av Therese Westheim, 3.årsstudent GLU.

Filed Under: Aktuelt, Norsk

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Kven says

    27. oktober 2022 ved 16:23

    Hei, ser det er bilde av 3 samekofter med undertittel: «kvendrakt i Tårnedalshuset». Synes rett skal være rett så foreslår å endre til bilde av kvendrakt 🙂

    Svar
    • Ingvild Bergan says

      28. oktober 2022 ved 12:25

      Hei! Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette. Vi har nå endret bildeteksten.

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

prosjektet i media

  • Å fjerne skjermen fra skolen er ikke løsningen (kronikk, Fædrelandsvennen 16.09.23)
  • Bruker Minecraft og VR i lærerutdanningene (utdanningogjobb.no, 10.03.23)
  • Elever belønnes for å fjerne Fosen-vindmøller i Minecraft (VG, 02.03.23)
  • Her kan du rive Fosen-vindmøllene (forskning.no, 02.02.23)
  • Vi trenger mer kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteter (kronikk, Fædrelandsvennen, 24.10.22 og delt i Ruijan Kaiku, 25.10.23)
  • Venneslaelever på synagogebesøk – fra klasserommet (Vårt land, 17.02.22)
  • UiA har laget Sametinget i Minecraft (Khrono, 05.02.21)
  • Distriktsnyheter Sørlandet (NRK, 05.02.21)
  • Lærer om samefolket i Minecraft (NRK Supernytt, 05.02.21)
  • Oainne Sámedikki Minecraftas (NRK Sápmi, 05.02.21)
  • Lærer kultur via dataspillet Minecraft (Fædrelandsvennen, 05.02.21)
  • UiA har laget ny variant av populært dataspill (Agderposten, 04.02.21)

Blogginnlegg

Studietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Mitt navn er Katrine Sirnes Nesheim, og jeg går siste året på grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn ved UiA. Denne våren skriver jeg … Les mer omStudietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Hvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Denne våren har vi ved Institutt for informasjonssystemer (IIS) et FoU-samarbeid med ILUKS-prosjektet ved Universitetet i Bergen (UiB). Målet med … Les mer omHvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Fra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Denne høsten tilbragte en tiende klasse fra en ungdomsskole i Kristiansand en dag på Undervisningsverkstedet sammen med 3GLU studenter i engelsk. … Les mer omFra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Brettspill i KRLE-undervisninga

10. oktober prøvde KRLE-studenter på GLU ut brettspillet Kongen av Norge, et kontrafaktisk historie-strategispill om kristninga og samlinga av … Les mer omBrettspill i KRLE-undervisninga

Hva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

De siste par årene har det blitt diskutert om dagens tradisjonelle vurderingsform er for utdatert og uetisk ovenfor studentene, og alternative … Les mer omHva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

Erfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

De siste to årene har digital undervisning delvis dominert studentenes hverdag. Universitetet i Agder har i stor grad benyttet seg av Zoom som digital … Les mer omErfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

Digitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

I etter- og videreutdanningsemnet “Fremtidens profesjonsfaglige digitale kompetanse for lærere” (IS 912+913, EVU) har lærere navigert seg gjennom … Les mer omDigitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

Utdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

“The having of wonderful ideas, which I am suggesting is the essence of intellectual development, would depend (…) to an overwhelming extent on the … Les mer omUtdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

The earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

3. års studenter på grunnskolelærerutdanningene forberedte og gjennomførte en engelsk dag for en tiende klasse med tema Earth under pressure på … Les mer omThe earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

Klasserommet på nett

Nettbaserte utdanningsløp er blitt mer og mer vanlig. Teknologien ligger til rette for å samle studenter fra flere steder i landet og gjennomføre … Les mer omKlasserommet på nett

Det pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

I begynnelsen av juni arrangerte Italia for andre gang en stor internasjonal konferanse om utdanningsforskning med temaet Reinventing education. Over … Les mer omDet pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

Hvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

Hvordan kan lærerstudenter øve på undervisningssituasjoner i løpet av semesteret, og ikke bare i praksisperiodene sine? Og hvordan utvikle digitale … Les mer omHvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

PODKAST

Undervisningsverkstedet; i klasserommet · Undervisningsverkstedet; i klasserommet

Footer

Copyright © 2023 · Universitetet i Agder