• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
  • Utforsk Sametinget i Minecraft
  • Undervisningsverkstedet
  • UiA

Studentaktiv læring i lærerutdanningene

  • Om STALU
  • Aktuelt
  • Blogg
  • Kontakt oss

Vi trenger mer kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteter

24. oktober 2022 - Ingvild Bergan Skriv en kommentar

De fleste av oss har liten eller ingen kunnskap om samer og nasjonale minoriteter, selv om det er pensum på skolen.

Av: Ingvild Bergan, universitetslektor i pedagogikk, Line Reichelt Føreland, universitetslektor i Nordisk og Kari Midtsund Nordbø, lærer ved Vigvoll og UiA.

I det digitale spillet Minecraft kan elever og lærere besøke Sametingets parlamentsbygning i Karasjok. Foto: skogliv.no

En fersk rapport fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) viser at den manglende kunnskapen om samer og nasjonale minoriteter kan spores tilbake til skolen. Mye tyder på at undervisningen i årevis har vært mangelfull, eller rett og slett fraværende i mange klasserom.

I rapporten kommer det frem at halvparten av oss har lært lite eller ingenting om den samiske urbefolkningen på skolen. Samtidig oppgir ni av ti at de har lært lite eller ingenting om kvener/norskfinner, skogfinner, romer og romanifolk/tatere. Sammen med jøder utgjør disse de fem nasjonale minoritetene i Norge.

Rapporten viser også at mange har negative holdninger til disse gruppene. Holdningene kommer ofte til uttrykk som hatprat og hets.

75 prosent av dagens unge samer opplever diskriminering og mobbing på grunn av sin samiske bakgrunn. Forskere ser en klar sammenheng mellom hatefulle ytringer mot samisk ungdom og negative konsekvenser for den psykiske helsen deres.

Vår erfaring som forskere og undervisere i Agder, er at mange lærere ønsker å fylle kunnskapshullet i skolen, men at de mangler den kunnskapen de trenger. Det gjelder både lærere i skolen og undervisere på lærerutdanningene. Vi mener derfor at temaer om samene og de nasjonale minoritetene i større grad må settes på dagsorden, og at kunnskapen i skolen og lærerutdanningene må styrkes.

For det første må vi som jobber med å undervise elever eller kommende lærere, ta samfunnsmandatet vårt på alvor.

I dagens nye læreplan for grunnskole og videregående skole ligger det klare forventninger til hvilken plass tematikken skal ha i skolen. I planens overordnede del står det for eksempel tydelig at elevene skal lære om det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter. Elevene skal også lære om mangfold og variasjon innenfor samisk kultur og samfunnsliv. Innholdet i den overordnede delen gjelder for alle trinn og alle fag. Samisk innhold er også en del av læringsmålene i enkeltfagene. Det holder med andre ord ikke at elevene kun lærer om det samiske som et stunt i forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar.

Universitetet har på sin side et overordnet ansvar for å utdanne nye lærere slik at de har den kunnskapen de trenger for å drive opplæring i tråd med læreplanen.

De klare forventningene hjelper lite dersom de ikke følges opp.

Vi mener at lærerutdanningene må legge en plan som sikrer at alle nyutdannede lærere vet hvordan de kan bruke kunnskap om samer og nasjonale minoriteter i sin undervisning.

For det andre må det i større grad legges til rette for at lærere kan lære og dele relevant kunnskap.

Den 27. oktober i høst arrangeres en fagdag for alle offentlig ansatte i Agder om nasjonale minoriteter og urfolk. Arrangementet er et samarbeid mellom Senter for likestilling ved UiA, Agder fylkeskommune og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Målet er å bidra med kunnskap som kan forebygge rasisme og diskriminering. Arrangementet er et godt eksempel på at ulike aktører kommer sammen for å lære av hverandre, og i fellesskap heve sin kompetanse.

Vi oppfordrer skoleeiere og UiA til å la seg inspirere av denne type samarbeid. Sammen kan vi legge til rette for å øke kunnskapen i skolen og i lærerutdanningene.

For det tredje må vi ha et felles mål om å øke antallet forsknings- og utviklingsprosjekter som omhandler samer og nasjonale minoriteter.

De siste par årene har vi ved UiA samarbeidet med Samisk høyskole og to lærere fra Kristiansands-skolen om å utvikle en samisk verden i det digitale spillet Minecraft. Spillet er tilrettelagt for at elever og lærere kan øke sin kunnskap om samer som urfolk.

Minecraft er et av de mest populære spillene i Norge. Både blant jenter og gutter. Vår erfaring er at det digitale spillet egnet seg godt som undervisningsverktøy.

Spillet har vist seg å gjøre samiske temaer relevante og aktuelle for elevene. I den samiske spillverdenen kan elever og lærere blant annet utforske Sametinget i Karasjok. Elevene forteller at de får en opplevelse av å ha besøkt Sametinget etter at de har brukt spillet.

Også Tana-elva og Alta-aksjonen er historiske steder som man kan besøke og utforske sammen med andre når man spiller.

Den samiske verdenen er åpent tilgjengelig for alle lærere, og er i stadig utvikling. I dag brukes spillet av lærere i både norsk og samisk skole.

Kunnskap er makt. Når det gjelder majoritetsbefolkningens holdninger til samer og nasjonale minoriteter, ser makten derimot ut til å ligge i mangel på kunnskap.

Vi oppfordrer derfor alle som jobber i skolen eller lærerutdanningene, til å ta ansvar for å øke egen og andres kunnskap.

Dette er en kronikk som er publisert i Fædrelandsvennen 24. oktober 2022.

Kronikken er også re-publisert i den kvenske avisa Ruijan Kaiku 25. oktober 2022.

Filed Under: Aktuelt, Norsk

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

prosjektet i media

  • Å fjerne skjermen fra skolen er ikke løsningen (kronikk, Fædrelandsvennen 16.09.23)
  • Bruker Minecraft og VR i lærerutdanningene (utdanningogjobb.no, 10.03.23)
  • Elever belønnes for å fjerne Fosen-vindmøller i Minecraft (VG, 02.03.23)
  • Her kan du rive Fosen-vindmøllene (forskning.no, 02.02.23)
  • Vi trenger mer kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteter (kronikk, Fædrelandsvennen, 24.10.22 og delt i Ruijan Kaiku, 25.10.23)
  • Venneslaelever på synagogebesøk – fra klasserommet (Vårt land, 17.02.22)
  • UiA har laget Sametinget i Minecraft (Khrono, 05.02.21)
  • Distriktsnyheter Sørlandet (NRK, 05.02.21)
  • Lærer om samefolket i Minecraft (NRK Supernytt, 05.02.21)
  • Oainne Sámedikki Minecraftas (NRK Sápmi, 05.02.21)
  • Lærer kultur via dataspillet Minecraft (Fædrelandsvennen, 05.02.21)
  • UiA har laget ny variant av populært dataspill (Agderposten, 04.02.21)

Blogginnlegg

Studietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Mitt navn er Katrine Sirnes Nesheim, og jeg går siste året på grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn ved UiA. Denne våren skriver jeg … Les mer omStudietur til Karasjok i forbindelse med masterprosjekt 

Hvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Denne våren har vi ved Institutt for informasjonssystemer (IIS) et FoU-samarbeid med ILUKS-prosjektet ved Universitetet i Bergen (UiB). Målet med … Les mer omHvordan kan digital teknologi støtte arbeid i profesjonelle læringsfellesskap?

Fra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Denne høsten tilbragte en tiende klasse fra en ungdomsskole i Kristiansand en dag på Undervisningsverkstedet sammen med 3GLU studenter i engelsk. … Les mer omFra borgerrettighetsbevegelsen til Black Lives Matter – demokrati og medborgerskap i engelskundervisning på Undervisningsverkstedet.

Brettspill i KRLE-undervisninga

10. oktober prøvde KRLE-studenter på GLU ut brettspillet Kongen av Norge, et kontrafaktisk historie-strategispill om kristninga og samlinga av … Les mer omBrettspill i KRLE-undervisninga

Hva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

De siste par årene har det blitt diskutert om dagens tradisjonelle vurderingsform er for utdatert og uetisk ovenfor studentene, og alternative … Les mer omHva er multimodale arbeidskrav, og hva skal vi med dem? 

Erfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

De siste to årene har digital undervisning delvis dominert studentenes hverdag. Universitetet i Agder har i stor grad benyttet seg av Zoom som digital … Les mer omErfaringer med bruk av breakout room i Zoom til studentaktiv læring i kunst og håndverksundervisning

Digitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

I etter- og videreutdanningsemnet “Fremtidens profesjonsfaglige digitale kompetanse for lærere” (IS 912+913, EVU) har lærere navigert seg gjennom … Les mer omDigitale oppdrag i skolen – et glimt inn i et praksisnært EVU-tilbud for lærere

Utdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

“The having of wonderful ideas, which I am suggesting is the essence of intellectual development, would depend (…) to an overwhelming extent on the … Les mer omUtdanning for bærekraftige samspill – Et lokalt utviklingsprosjekt

The earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

3. års studenter på grunnskolelærerutdanningene forberedte og gjennomførte en engelsk dag for en tiende klasse med tema Earth under pressure på … Les mer omThe earth is suffering from human problems and if we do not make some changes, the earth will die of our sickness.

Klasserommet på nett

Nettbaserte utdanningsløp er blitt mer og mer vanlig. Teknologien ligger til rette for å samle studenter fra flere steder i landet og gjennomføre … Les mer omKlasserommet på nett

Det pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

I begynnelsen av juni arrangerte Italia for andre gang en stor internasjonal konferanse om utdanningsforskning med temaet Reinventing education. Over … Les mer omDet pandemien lærte oss om nettundervisning: “Emergency remote teaching”’

Hvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

Hvordan kan lærerstudenter øve på undervisningssituasjoner i løpet av semesteret, og ikke bare i praksisperiodene sine? Og hvordan utvikle digitale … Les mer omHvordan utvikle digital kompetanse og øve på lærerrollen i KRLE-faget?

PODKAST

Undervisningsverkstedet; i klasserommet · Undervisningsverkstedet; i klasserommet

Footer

Copyright © 2023 · Universitetet i Agder